Výhody olejů na dřevo

Dřevo je velice citlivý rostlinný materiál, který je neustále vystavený  nepřetržitému působení různých škodlivých činitelů: vlhku, plísním, houbám, dřevokaznému hmyzu apod. V průběhu času bylo proto vyvinuto mnoho ochranných prostředků působících preventivně nebo kurativně s cílem zvýšit odolnost, trvanlivost a konečný vzhled dřeva.

Každý, kdo se chystá se dřevem pracovat, musí již v době plánování konkrétního projektu posoudit, které z nepříznivých vlivů budou na dřevo později působit. Při konečném rozhodování hraje roli, jak má výrobek vypadat a jak se bude udržovat.

Vzhledem k tomu, že neexistuje žádný ochranný prostředek, jenž by byl vhodný pro všechny druhy a případy použití dřeva, musí se každý připravovaný projekt posuzovat samostatně. Žádné dřevo není bez ohledu na svou stavbu odolné vůči všem vlivům prostředí, což znamená, že je nesmírně důležité vybrat správný způsob ošetření.

Proto je také v současnosti velmi často diskutovanou otázkou mezi odbornou i laickou veřejností používání olejů a vosků na povrchovou úpravu dřeva.

podlaha

Dřevo je organická látka a jeho buňky mohou podobně jako buňky lidské kůže pohlcovat vlhkost a opět ji odevzdávat. Dřevo dýchá, a aby tato jeho vlastnost byla zachována, bylo potřeba vyvinout materiály, které jsou výborně přizpůsobeny jeho charakteristickým  vlastnostem. Nátěry založené na přírodních olejích a voscích pronikají hluboko do dřeva a chrání ho zevnitř. Navíc vytvářejí velmi elastický a prodyšný povrch a přirozeně chrání dřevo také zvnějšku. Olejové či syntetické emaily a laky uzavírají póry dřeva a mají sklon k praskání a odlupování  Vodou ředitelné nátěry a zase dřevo zdrsňují, ale přírodní oleje a vosky dávají dřevu přesně to, co potřebuje.

Olej na dřevo a jeho největší výhody:

  • Chrání dřevo zevnitř i zvnějšku
  • Nevytváří film.
  • Vytváří ochranný povrch s otevřenými póry.
  • Lze je jednoduše i třeba jen částečně renovovat.
  • Neodprýskávají, nepraskají a neodlupují se .
  • Mají dobrou odolnost proti kapalinám
  • Velmi snadno se udržují.
  • Jsou šetrné k životnímu prostředí a do natíraného dřeva se nedostávají žádné škodlivé a toxické látky.
  • Velkou výhodou použití vosků ve vnitřním prostředí je , že jsou dlouhodobě cítit vonné silice (laky dřevo uzavírají), zůstane zachován přírodní charakter dřeva a mnohé z těchto výrobků splňují normu EN 71 díl 3 – bezpečnost pro hračky. Nezanedbatelnou výhodou je velmi snadná oprava těchto nátěrů při běžném provozu domácnosti.
  • Zvýrazňují přirozenou kresbu dřeva, tzv. negativ a pozitiv a dřevo po nátěru působí měkkým, teplým a přirozeným dojmem.

 

Výborné uplatnění mají olejovo voskové nátěry i při povrchové úpravě dnes tak oblíbených dřevěných podlah. Vytváří  transparentní polomastný povrch, který není náchylný zašpinění, odpuzuje vodu, je odolný vůči oděru. A vytváří povrch, který je velmi příjemný na dotek. Díky obsaženým rostlinným látkám se dosahuje rovnoměrného barevného ztvárnění a také harmonického vzhledu nátěru. Vždy se doporučují minimálně 2 nátěry nanášené ve směru vláken dřeva a důkladně se rozetřou.

K relativním nevýhodám pak patří to, že voskované a olejované povrchy je třeba pečlivě kontrolovat a při prvních známkách zašednutí, hniloby či poruchy nátěrového filmu je nutno provést obnovovací nebo oživovací nátěr.

Existuje však ještě další důležitý faktor, na nějž je zapotřebí brát ohled, a tím je zdraví lidí a zvířat společně s ochranou životního prostředí. Ne všechny prostředky chránící dřevo totiž svědčí současně lidskému zdraví a přírodě. Voskové a olejové nátěry na bázi přírodních pryskyřic dokáží dřevo účinně chránit a současně nezatěžují naše životní prostředí.

exterier